Manca Izmajlova je slovenska pevka, mezzosopranistka. V svoji doslej 19-letni profesionalni karieri je imela več kot 1000 nastopov po vsem svetu. Njen repertoar obsega nekaj sto pesmi, klasičnih skladb in opernih arij. Poje v 25 jezikih.

Najbolj je poznana po svojem projektu “Slovanska duša” (prev. Slavic Soul) - zbirka filmsko orkestriranih pesmi iz slovanskih držav, ki jih je posnela z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije.

Originalni album je bil izdan v letu 2007 in bil v Sloveniji takoj razprodan ter kasneje dosegel platinasto izdajo. Zlasti velik uspeh je požela Avsenikova pesem “Čez zelene trate”, ki je v priredbi Slavka Avsenika ml. prvič pokazala čudovit potencial te glasbe tudi v simfonični obliki. Naknadno je album izšel še v Aziji z naslovom “Far Away”, od tam pa prešel v svetovno distribucijo.

Prva edicija projekta je vsebovala pesmi različnih žanrov iz osmih slovanskih držav. Mančine izvedbe Chopinove “Tristesse”, Dvoržakove “Als die alte Mutter”, zlasti pa ognjevite ruske romance “Those Were The Days” so postale ene najbolj priljubljenih verzij teh pesmi na svetovnem spletu. Publika jih je želela slišati v živo in tako se je pričela zgodba turneje “The Slavic Soul”.

Razprodanemu dvojnemu koncertu v Cankarjevem domu v Ljubljani leta 2010 je sledil Sava center v Beogradu in nato še Moskovska Filharmonija. Skozi leta je bil projekt predstavljen še v več prestolnicah, nazadnje v Operni hiši Kairo in na dvojnem koncertu v Armeniji.

*****
Manca Izmajlova je študirala operno petje na Akademskem glasbenem kolidžu P.I. Čajkovski v Moskvi in diplomirala iz glasbenega gledališča in igralstva na Mountview Academy of Theatre Arts v Londonu. Akademskega petja se je učila tudi pri več priznanih profesorjih v Sloveniji in Avstriji.

Najljubši klasični repertoar Mance Izmajlove je med drugim: Dalila (Samson in Dalila), Charlotte (Werther), Carmen (Carmen), Končakovna (Knez Igor), Polina (Pikova dama), Isabella (Italijanka v Alžiru)... Lepa altovska barva njenega glasu dobro sovpada z deli J.S. Bacha, G.F. Haendla in G. Mahlerja. Posebej veliko ljubezen pa ima do komornega repertoarja - še posebej avstrijskega, francoskega in ruskega.

Leta 2008 je izšel njen drugi simfonični album “Slovensko srce”, ki je postal uradno darilo Slovenije ob predsedovanju EU. Tudi ta album je z leti dosegel platinasto izdajo. Manca Izmajlova je že dolgo ambasadorka slovenske pesmi in kulture. Slovensko glasbo vključuje praktično v vse svoje koncerte po svetu. Pogosto nastopa na najvišjih državnih in diplomatskih dogodkih.

Leta 2009 sta z možem Benjaminom Izmajlovom (violinist, komponist, dirigent, glasbeni producent, ustanovitelj Slovenskega diplomatskega koncerta) prejela visoko priznanje za medkulturne stike od Ruske pravoslavne cerkve - “Medaljo Sv. Cirila in Metoda”.

Manca Izmajlova je zmagovalka znanega pevskega tekmovanja v Moskvi “Zapojmo, prijatelji”, posvečenega 100. obletnici rojstva skladatelja V. Solovev-Sedoja, avtorja znamenitih skladb - med drugim “Podmoskovnie večera”. Na tekmovanju je sodelovalo več kot 2000 udeležencev.

*****
Slovenska publika jo je še bolje spoznala skozi turnejo “100 srčnih koncertov”, s katero sta z možem več kot štiri leta koncertirala po odrih v manjših slovenskih krajih in vaseh.

Leta 2016 je na osnovi te turneje izdala album “Pesmi mojih krajev” (prev. Songs of My Home). Album najlepših slovenskih domoljubnih pesmi, ki je posvečen 25-letnici Sloveniji, je bil posnet z orkestrom in dvema zboroma - skupaj več kot 140 glasbenikov in pevcev. Premierno je bil predstavljen na 42. Festivalu Ljubljana.

Zadnja leta dni je delala na svojem največjem projektu doslej - za svetovni trg v novih orkestracijah Benjamina Izmajlova posnela izbor priljubljenih ruskih pesmi 20. stoletja. To je že njen četrti album z Ruskim državnim simfoničnim orkestrom kinematografije in maestrom Sergejem Skripko.  Album z naslovom "Ruska kolekcija" (prev. The Russian Collection) je nastajal v Rusiji, Sloveniji in ZDA.
Manca je zelo počaščena, da ga je podprla največja ruska nevladna kulturna organizacija “Russkiy mir”.

Manca Izmajlova je ambasadorka dunajske hiše nakita FREYWILLE.